הרמת סינוס

מהו הסינוס המקסילארי?

הסינוס המקסילארי הוא אחד מחללי הגולגולת. הסינוסים ממוקמים ישירות מעל הלסת האחורית העליונה, אחד בכל צד של הגולגולת, ליד מערות האף ומתחת לארובת העין. הסינוסים הם חלק ממערכת דרכי הנשימה. כל חלל הסינוס מכוסה ציפוי עדין המכונה "ממברנה”. לסינוסים מספר תפקידים בין השאר בוויסות טמפרטורת האוויר הנכנס והשתתפות בפונטיקה.

למה עושים הרמת סינוס?

הסינוסים ממוקמים בדיוק מעל השיניים העליונות האחוריות, שכבת עצם מפרידה בין חלל הסינוס לשיניים. במקרים מסוימים, עובי העצם אינו מספיק כדי לתמוך בשתל דנטלי וישנו חשש שהשתל ינקב את רצפת הסינוס. כדי לעשות השתלת שיניים באזור יש צורך בעיבוי העצם. על ידי הרמה של רצפת הסינוס והחדרת תחליף עצם "על חשבון" חלל הסינוס ניתן לעבות את העצם ולהכין את עצם הלסת להשתלת שיניים. האם כל מי שצריך לעבור השתלת שן אחורית עליונה זקוק להרמת סינוס? לא בהכרח, רק במקרים בהם עצם הלסת לא עבה מספיק, רופא השיניים ימליץ על הרמת סינוס.

הרמת סינוס פתוחה מול הרמת סינוס סגורה

ישנן שתי שיטות להרמת סינוס – הרמה פתוחה והרמה סגורה. המטרה בשתי השיטות זהה, ליצור מקום להחדרת תחליף העצם לעיבוי הלסת. ההבדל ביניהן הוא בשיטה בה הרופא מקבל גישה אל הסינוסים. בהרמת סינוס סגורה הקדח הניתוחי נעשה באותו מקום בו עתיד להיות מורכב השתל החדש. בהרמת סינוס פתוחה הקדח נעשה דרך הצד החיצוני של עצם הלסת. לכל שיטה היתרונות והחסרונות שלה ומידת התאמתה למצבו הספציפי של כל מטופל.

הרמת סינוס סגורה

מתאימה למי שזקוק לעיבוי עצם של לא יותר מ-4 מ"מ, כלומר למקרים קלים של עצם שאינה דורשת עיבוי רב. בשיטה זו הרופא במצע קדח קטן (עד 5 מ"מ סך הכל) באותו מקום ממנו נעקרה השן שאותה עתידים לשחזר. לאחר יצירת הקדח הקטנטן, הרופא ירים את רצפת הסינוסים בעזרת בלון או מכשור המיועד לכך. לאחר ההרמה הוא יחדיר את תחילף העצם ל"כיס" שנוצר ויסגור את האזור. רופאים רבים ממליצים להתקין את השתל מיד לאחר ביצוע הרמת הסינוס ולא להמתין לקליטה של העצם. כל ההליך נעשה בהרדמה מקומית.

הרמת סינוס פתוחה

מי שזקוק לעיבוי עצם של מעל 4 מ"מ יעבור הרמת סינוס פתוחה. שלא כמו בהרמה סגורה, כאן הרופא פותח "חלון" קטן בצידה החיצוני של הלסת. דרך הפתח שנוצר הוא יחדיר את תחליף העצם. לאחר סיום ההליך הרופא יסגור את האזור. מכאן מתחילה המתנה של כ-6 עד 9 חודשים עד שעצם טבעית תחליף את חומר המילוי וניתן יהיה להשתיל את השתל הדנטלי. כמו הרמת סינוס סגורה, גם הרמה פתוחה נעשית בהרדמה מקומית.

איך בוחרים בין הרמה סגורה לפתוחה?

הבחירה בשיטת הרמת הסינוס תלויה קודם כל בכמות העצם שעל הרופא להשתיל. למי שיש צורך בעיבוי של מעל 3 מ"מ באזור ההשתלה לא יוכל לעבור הרמת סינוס סגורה והאופציה היחידה היא הרמה פתוחה. מעבר לכך, הרופא יבחן את מצבו הרפואי הכללי של המטופל, את צפיפות עצם הלסת באזור ויבחר את השיטה המתאימה ביותר לאור נתונים אלו וסוג השתלת השיניים שהוא עתיד לבצע.

איך להתכונן להרמת סינוס?

לפני ביצוע ההליך, הרופא יבקש מספר בדיקות הדמיה שיעזרו לו לתכנן את מהלך הניתוח ובדיקות נוספות:

  • צילום פנורמי
  • צילום CT הלסת העליונה
  • סיכום מידע רפואי כולל כל התרופות שהמטופל מקבל
  • במידה והנכם סובלים מבעיות בריאות כרוניות או נוטלים תרופות באופן קבוע ייתכן שהרופא יבקש בדיקות נוספות